piątek, 15 marca 2013

Podstawowy przepis na ciasto na pizzę

Składniki
0,5 kg mąki pszennej
30g drożdży
250ml wody
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy extra vergine

Przygotowanie:
Do ciepłej wody znajdującej się w miseczce dodaj cukier oraz rozdrobnione drożdże. Mieszaj delikatnie, aż do momentu rozpuszczenia drożdży. Odstaw na 10 minut.
Mąkę z solą połącz w misce. Dodaj oliwę oraz rozpuszczone w wodzie drożdże zmieszane z cukrem, całość mieszaj aż do połączenia się wszystkich składników.
Posyp blat lub stolnicę mąką, wyłóż ciasto, uformuj je w kulę i rozpocznij ugniatanie. Wyrabiaj ciasto przez około 8-10 minut tak aby wszystkie składniki tworzyły jednolitą masę pozbawioną grudek i nie przyklejającą się do rąk ani do powierzchni roboczej. Wyrobione ciasto podnieś i rzuć kilkukrotnie o blat, uaktywniając gluten.

Gotowe ciasto umieść w natłuszczonej oliwą misce i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na godzinę.
Wyrośnięte ciasto umieść na blacie i uformuj z niego wałek, który podziel na 4-5 równych porcji z których uformuj kulki. Kulki uformuj ręcznie lub wałkiem w placek pizzy średnicy ok. 20-30 cm.



Ciasto umieść na łopatce posypanej mąką, posmaruj sosem oraz dodaj dowolnie skomponowane dodatki, zostawiając wolne brzegi.




Całość zsuń na kamień Home Pizza Stone i piecz przez ok.4-5 minut (czas pieczenia zależy od grubości uformowanego ciasta i temperatury piekarnika).


Upieczona pizza doskonale smakuje skropiona oliwą z oliwek, dodatkową posypką z sera parmezan lub świeżą rukolą.

Niewykorzystane ciasto można zamrozić i przy następnej okazji wykorzystać do przygotowania pysznej włoskiej pizzy.


Foto: Izabelinda dla Home Pizza Stone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz